σημαίνει popi's art και όχι μόνο, στον ιστό από το 2006

Blog

Το μποστάνι στο μπαλκόνι και η κάμπια γεωμέτρης

κάμπια γεωμέτρης inch worm looper geometer moth caterpillar

Όλο και κάτι βρώσιμο έχω στο μπαλκόνι της κουζίνας, κυρίως την χειμερινή σεζόν. Κρεμυδάκια πράσινα και σέλινο ή σέλερι, λίγος μαϊντανός και σχοινόπρασο. Φέτος έχω κρατήσει δυο πλατύφυλλους βασιλικούς, από το καλοκαίρι. Μέχρι στην Κρήτη πήγαν και ήρθαν, όσο για τις διακοπές της Πάρου, φιλοξενήθηκαν στην μάνα μου για να επιβιώσουν. Δίνουν νόστιμιά σε σάλτσα ντομάτας, στα μπιφτέκια αλλά και σε πέστο, χορτοφαγικό ή με παρμεζάνα.

Έβρισκα κάποια φύλλα μασουλημένα και μικροσκοπικά μαύρα περιττώματα, κυρίως στο χωριό, οπότε σκέφτηκα ότι κάποια παρέα από κάμπιες έχουν τσιμπούσι! Την ημέρα δεν φαίνονται εύκολα αλλά το βραδάκι, αν σηκώσεις προσεκτικά τα φύλλα θα τις βρεις σε δράση. Η πιο απλή μέθοδος εξολόθρευσης είναι να τις ξεκάνεις επί τόπου αν και ο βάκιλος Θουριγγίας λέγεται ότι είναι αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο. Εκτός από ελάχιστες φορές που έχω βρει τις κλασικές κάμπιες με τις τριχούλες και τα ποδαράκια, τακτικός μουσαφίρης στα φυτά μου είναι μια λεπτή κάμπια, μεγέθους περίπου1,5-2 εκ., η οποία πιάνεται με κάτι σαν στόμα πάνω στο φυτό και το υπόλοιπο σώμα της, είναι όρθιο, σαν ξερό κοτσάνι του φυτού. Μόνο αν την κουνήσεις ελαφρά καταλαβαίνεις ότι είναι κάτι ζωντανό, απίθανη τακτική επιβίωσης και τέλοιο καμουφλάζ!

Είπα να κάνω μια έρευνα για να μάθω επιτέλους το είδος τους. Μετά από πολύ κόπο και δοκιμές αναζήτησης με διάφορες λέξεις κλειδιά στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά, βρήκα ένα ιστολόγιο με αναφορά στην παράξενη κάμπια, video αλλά και φωτογραφίες. Η κάμπια “γεωμέτρης” λοιπόν είναι το όνομά της, ας είναι καλά ο συνάδελφος blogger που έκανε αυτό το ρεπορτάζ! Αναφέρεται αγγλιστί ως geometer moth caterpillar ή πιο απλοϊκά inch worm ή looper.

Φωτογραφία από commons.wikimedia.org
Απίθανο κοντινό πλάνο! Φωτογραφία από smir_001

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.