Μητρικός θηλασμός: Ο παλιός είναι αλλιώς!!!

Και να ‘μαι λοιπόν για δεύτερη φορά μανούλα στο μαιευτήριο! Με επείγουσα καισαρική τομή αυτή τη φορά γιατί ο μικρούλης αποφάσισε να βγάλει εκτός από το κεφάλι και το χέρι μαζί! Όλα έδειχναν ότι θα γεννήσω φυσιολογικά και δεν το κρύβω ότι η καισαρική μου κόστισε λιγάκι … Τέλος καλό όμως όλα καλά, τόσο για τη μαμά όσο και για το μικρούλη της.

Οι πρώτες προσπάθειες για επαφή του μωρού με το στήθος ήταν λιγάκι περίπλοκες εξαιτίας της δυσκολίας μου να ανακαθίσω και του φλεβοκαθετήρα που είχα στο αριστερό μου χέρι. Το πρώτο εικοσιτετράωρο κύλισε καλούτσικα για μένα και αναμενόμενα για τον μικρό ο οποίος τις πιο πολλές φορές που τον έφερναν μισοκοιμόταν αλλά έπιανε λιγάκι και το στήθος. Το πρωτόγαλα ήρθε αμέσως και το διαπίστωσα όταν πιέζοντας λίγο το θηλή εμφανίστικε μια κεχριμπαρένια σταγόνα. Τη δεύτερη μέρα ο μικρός ζωήρεψε και οι επαφές στο στήθος άρχισαν να μοιάζουν με θηλασμό. Παρότι ζήτησα όπως και την άλλη φορά α-π-ο-κ-λ-ει-σ-τ-ι-κ-ό θηλασμό, τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου και ο μικρός ξέρασε μια ποσότητα γάλακτος μπροστά μου!!! Τουλάχιστον αυτή τη φορά οι μαίες έλεγχαν πιο σχολαστικά το στήθος όλων των γυναικών στο δωμάτιο, για τη σωστή θέση του θηλασμού και την αποφυγή του σπαργώματος. Μια από τις κοπέλες είχε θηλές που δεν εξείχαν και χρησιμοποιούσε ψευδοθηλές της Medelaμε τη βοήθεια της μαίας του γιατρού της αλλά και του προσωπικού του μαιευτηρίου.

Πριν τον τοκετό, φρόντισα να αγοράσω κοχύλια συλλογής γάλακτος (breastshells) της εταιρίας Avent. Γενικά είμαι ευχαριστημένη από προϊόντα αυτής της εταιρίας όπως οι ψευδοθηλές, τα πλενόμενα επιθέματα και οι πιπίλες και είπα να τα δοκιμάσω. Πίστευα πως θα με βοηθήσουν να αποφύγω τη χρήση επιθεμάτων μιας χρήσης με πλαστικό κάλυμμα μιας και δεν επιτρέπουν τον αερισμό της θηλής και την φυσική επούλωσή της.

Μετά από κάθε θηλασμό, φρόντιζα να αφήνω το στήθος ακάλυπτο από το στηθόδεσμο για μερικά λεπτά , χωρίς να ξεπλένω τις θηλές. Οι θηλές στέγνωναν καλά και δεν κολλούσαν έτσι στο στηθόδεσμο. Το φαρδύ νυχτικό μου πρόσφερε στοιχειώδη κάλυψη. Την προηγούμενη φορά είχα χρησιμοποιήσει λανολίνη, αρχικά Lansinoh και στη συνέχεια PureLan της Medela, η οποία βοηθά στην πρόληψη και επούλωση των ραγάδων των θηλών. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα λανολίνη μια φορά τη μέρα, μετά το μπάνιο και για να μην λαδώσω στηθόδεσμο και νυχτικό, φορούσα τα κοχύλια με τα καπάκια που έχουν τρύπες αερισμού για αρκετά λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί η λανολίνη. Η άλλη χρήση που έκανα στα κοχύλια ήταν κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Όταν θηλάζεις από το ένα στήθος, σύντομα αρχίζει να στάζει και το άλλο, οπότε χρησιμοποιούσα αντί για επίθεμα, ένα κοχύλι με το καπάκι που δεν έχει τρύπες. Μετά την κάθε χρήση, σαπούνιζα καλά τα κοχύλια και τα φύλαγα σε μια καθαρή σακούλα για την επόμενη χρήση.

Συνοπτικά αναφέρω μερικές χρήσεις για κοχύλια συλλογής γάλακτος (breastshells)

 1. Προστατεύουν τις ευαίσθητες θηλές από την τριβή με τα ρούχα
 2. Τα κοχύλια συλλογής (χωρίς τρύπες αερισμού) συλλέγουν το γάλα που ρέει κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή της εξαγωγής γάλακτος με θήλαστρο (αν τα κοχύλια έχουν αποστειρωθεί, μπορούμε να συλλέξουμε και να αποθηκεύσουμε το γάλα)
 3. Τα κοχύλια με τις τρύπες αερισμού, επιτρέπουν την ταχύτερη επούλωση των ερεθισμένων θηλών. Η πίεση του μαλακού μέρους, ανακουφίζει από το σπάργωμα των μαστών προκαλώντας μικρή ροή γάλακτος.

Με μεγάλη μου χαρά συνειδητοποίησα ότι επιστρέφοντας σπίτι, οι θηλές μου είχαν ερεθιστεί ελάχιστα. Συνέχισα να χρησιμοποιώ τα κοχύλια κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μετά το μπάνιο για την απορρόφηση της λανολίνης. Όποτε χρειαζόταν, χρησιμοποιούσα και πλενόμενα επιθέματα θηλασμού ή μικρά πανάκια. Συνειδητοποίησα ότι η συλλεγόμενη ποσότητα γάλακτος στα κοχύλια είναι σημαντική οπότε άρχισα να τα αποστειρώνω και να συλλέγω το γάλα σε ένα μπιμπερόν στο ψυγείο. Έφτασα κάποιες μέρες να συλλέγω 75-100 ml γάλακτος το οποίο έβαζα στην κατάψυξη με την κατάλληλη σήμανση για την ποσότητα και την ημερομηνία συλλογής.

Μετά από κάποιες μέρες είχα ήδη μια μικρή τράπεζα γάλακτος στην κατάψυξη που θα κάλυπτε το μικρό μου με μητρικό γάλα κατά τις μικρές εξορμήσεις μου μετά το σαρανταήμερο!

Κάτι τελευταίο που παρατήρησα αυτή τη φορά ήταν ότι ο μικρός δυσκολευόταν να πιάσει τη δεξιά μου θηλή, η οποία είχε πολύ μεγαλύτερη ροή γάλακτος από την αριστερή. Δοκίμασα εναλλακτικά την πλευρική στάση (clutch hold) και έκπληκτη είδα το μικρό να θηλάζει κανονικά!

Άλλα σχετικά άρθρα:

11 Σχόλια

 1. Σε νοιώθω, γιατί έφαγα κι εγώ 2 καισαρικές χωρίς να το θέλω – και πιστεύω χωρίς να τις χρειάζομαι – και πάλεψα πολύ για το θηλασμό. Αλλά τώρα στο δεύτερο είναι ΤΟΣΟ πιο όμορφα!
  Και για να νοιώθουμε πιο στυλάτες ως μητέρες, το σάιτ http://www.ecofamily.gr είναι πιστεύω ό,τι πρέπει, μπες να το δεις!

  χχχ

 2. Αγαπητή anonymous,

  Χαλάλι οι καισαρικές αν είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ για να είναι γερά τα παιδάκια μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τοκετός απο μόνος του δεν είναι αυτοσκοπός.

  Πολύ ενδιαφέρον το site που έδωσες. Το σκέφτομαι αρκετό καιρό τώρα για πλενόμενες πάνες αλλά δεν το αποφασίζω. Πολύ καλό είναι επίσης και το ErgoCarrier που έχουν στην κατηγορία μάρσιποι. Το αγόρασα απο Γερμανία και είμαι πολύ ευχαριστημένη!

  Όσο για το xxx, θα προτιμούσα να μας υπέγραφες με ένα ονοματάκι βρε παιδί μου!

  Τα λέμε ξανά,

  popelix

 3. Αγαπητή ποπελίξ,

  Δίκιο έχεις, χαλάλι οι καισαρικές, αλλά εμένα με χάλασαν αρκετά… πολλά σωληνάκια, κάλτσες ελαστικές μες στο καλοκαίρι, πολλοί οροί και ΠΕΙΝΑ! Ζήλευα τις άλλες μαμάδες που έκαναν βόλτες στους διαδρόμους όταν εγώ έμοιαζα λίγο με μούμια – αλλά τώρα- περασμένα ξεχασμένα.

  Πλενόμενες πάνες εγώ έβαλα και στο γιό μου, που τώρα είναι 5 χρονών, και στην κόρη μου, που κοντεύει να χρονίσει. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα ότι δε βρωμίζεις το περιβάλλον, και δεν είναι πολλή δουλειά – τις πετάω στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα ασπρόρρουχα.

  Όσο για το ψευδώνυμο, είμαι καινούργια στο σπόρ των blog και δεν ήξερα καλά καλά αν γράφτηκα σωστά! Πες με Μοδιάτισσα 🙂

  και τώρα χτύπησε το κουδούνι-
  χάρηκα που τα είπαμε έστω κι έτσι, και σκέφτομαι να πάρω Εργκο για το μωρό από το Ecofamily.gr, αν και είναι λίγο ακριβούλης, τι λες;

  Μοδιάτισσα

 4. Καλή μου Μοδιάτισσα,

  Καισαρική –> Πρέπει να πώ ότι η καισαρική δεν ήταν τόσο τρομερή όσο περίμενα. Η ολική νάρκωση μου άφησε έναν ενοχλητικό βήχα που ήταν δυσάρεστος τις πρώτες ημέρες (έφαγα 2 κουτιά καραμέλες για το λαιμό!). Σηκώθηκα την δεύτερη μέρα σχετικά εύκολά και αυτό έφτιαξε πολύ και τη διάθεσή μου. Τις πρώτες 24 ώρες τις έβγαλα με τσάι αλλά δεν με χάλασε γιατί δεν πεινούσα καθόλου. Το πιο σπαστικό απο όλα ήταν ο ορός και ο καθετήρας.
  ErgoCarrier –> Το ErgoCarrier αξίζει τα λεφτά του!!! Είναι όμορφο, προσεγμένο και κατανέμει καταπληκτικά το βάρος του παιδιού. Ιδανικό για παιδί ενός έτους. Υπάρχουν κάποια βοηθητικά Video και αρκετό υλικό στο δίκτυο. Ρίξε μια ματιά σε ξένες ιστοσελίδες για να το γνωρίσεις καλύτερα.

 5. Γειά σου Βίκυ και να σου ζήσει το μωράκι σου! Μπράβο σου που θηλάζεις και εύχομαι να το συνεχίσεις για πολύ καιρό.

  Αν θυμάμαι καλά, μεταξύ 5 και 10 euro. Μια και θα πας για ψώνια, πάρε και μερικά πλενόμενα επιθέματα που αναπνέουν και δεν μουλιάζουν οι θηλές! Το μαξιλάρι θηλασμού είναι επίσης μια καλή επένδυση 😉

  Καλή ανατροφή και καλό κουράγιο!

 6. Καλή μου μανούλα!

  Καταλαβαίνω τον πόνο σου γιατί ακόμα έχω την ουλή από τον τραυματισμό στην αριστερή θηλή. Να ξέρεις ότι οι πρώτες 40 μέρες είναι δύσκολες και καθοριστικές για την θεμελίωση του θηλασμού. Ρίξε μια ματιά στα Links που υπάρχουν στη δεξιά μεριά του blog και ιδιαίτερα στο http://www.thilasmos.gr. Τσέκαρε ότι η στάση του σώματος είναι σωστή (έτσι θα σε βολέψει και το μαξιλάρι) και ότι το μωρό πιάνει σωστά τη θηλή. Μπορείς να αλλάξεις και στάση θηλασμού, κάτι το οποίο αν γίνει σωστά, θα ανακουφίσει το πονεμένο στήθος. Λανολίνη Lansinoh θα βρεις σίγουρα στην ecofamily όπως και άλλα χρήσιμα για σένα και το μωρό σου. Όσο περισσότερο αερίζεται το στήθος, τόσο γρηγορότερα θα φύγει ο ερεθισμός.

 7. ευχαριστω κι εγω για τις συμβουλες..

  εχω ενα μωρακι 16 ημερων και μου εχει κανει τις θηλες λαστιχο.. μπηκα να βρω πληροφοριες για τα κολυχια και επεσα πανω σας!! ευχαριστω πολυ θα παω αμεσως να παρω γιατι μου φιανεται οτι αυτι το μουλιασμα των θηλων αναμεσα στους θηλασμους δεν με βοηθανε και πολυ!

  μπας και ξεερετε κοστος?

  σας φιλώ..

  βικυ

 8. μαξιλαρι θηλασμου εχω αν και δεν με βολευει και πολυ..
  λεεω να το παλεψω λιγο με το θηλασμο. Ομολογω οτι τα ορωτα 60 δευτερολεπτα που πιανει το μωρο το στηθος μου ειναι πόνος αφορητος. Αλλα για αυτα τα λεπτά την ημερα λεεω να το παλεψω για τουλαχιστον 3 μηνες που θα πάω στη δουλεια. Θα πάρω και αυτη την κρεμα την lansinoh που την δοκιμασα απο κατι δειγματα που μου στειλαν, θα πάρω και τα κοχυλια και θα δω αν θα με βοηθησουν. Μου ειπαν οτι ειναι προσωρινο μεχρι να σκλυρηνουν οι θηλές. Για να δουμε.. Το φοβερο ειναι οτι και με τις θηλες σιλικονης δεν ειναι ευκολο. Πάλι πονάει.. Θα δουμε!!

  να σου ζησουν κι εσενα και καλο κουράγιο.. γιατι εγω το χρειαζομαι.. ομολογω οτι δεν τα περιμενα τοσο σκουρα..

 9. Καλησπέρα… θα ήθελα να σε ρωτήσω για την τραπεζα γαλακτος που κατάφερες να έχεις με τα κοχυλια..Έχω κι εγώ κοχυλια και έχω μαζέψει γάλα απλά πλέον αναρωτιέμαι αν τι έκανα σωστά… αρχικά έριχνες το γάλα που μάζευες ανά 24ωρο στο ίδιο μπουκάλι? Η έβαζες και του 2ου 24ωρου και μετά καταψυξη? Τα κοχυλια μέσα στην μέρα κάθε πόσο τα αποστειρωνες? Γιατί μένουν υπολοιματα στα κοχυλια οπότε φαντάζομαι ανά κάμποσες ώρες χρειάζονται ξανά αποστείρωση…Αυτά προς το παρόν…θα ήθελα πολύ να επικοινωνήσω μαζί σου πιο άμεσα να με βοηθήσεις αν δεν σου είναι κόπος. ?

  1. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση… Επειδή πάει πολύς καιρός από τότε, καλύτερα να μιλήσεις με κάποιον σύμβουλο θηλασμού ή επαγγελματία υγείας (π.χ. παιδίατρο) που ασχολείται πρακτικά με τον μητρικό θηλασμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *