σημαίνει popi's art και όχι μόνο, στον ιστό από το 2006

Blog

Μητρότητα, κι ο καθείς στο είδος του!

Για καιρό ήδη έχει διαπιστωθεί ότι τα βρέφη που τρέφονται με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος (συνήθως με βάση αγελαδινό γάλα ή σόγια), και συνήθως είναι πιο εύσωμα, προγραμματίζονται κατά κάποιο τρόπο για να αποθηκεύουν λίπος, με αποτέλεσμα αυξημένο ρίσκο για παιδική παχυσαρκία. Μια διεθνής μελέτη χιλίων βρεφών, που εκδόθηκε στην Αμερικανική Έκδοση Κλινικής Διατροφής επισημαίνει ότι το ρίσκο έγκειται συγκεκριμένα στα ποσοστά της πρωτεΐνης στα βιομηχανοποιημένα γάλατα, ποσοστά που πρέπει κατά τη μελέτη να χαμηλώσουν.

Η μελέτη διεξήχθη στο Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία, και συμμετείχαν βρέφη που είχαν γεννηθεί από το 2002 έως το 2004. Η συνεργασία με τους γονείς ξεκινούσε από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, όπως αναφέρει το BBC.

Τα βρέφη της μελέτης χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μια ομάδα ήταν τα βρέφη που τρέφονταν με βιομηχανοποιημένη φόρμουλα χαμηλή σε πρωτεΐνες, η δεύτερη ομάδα τρέφονταν με βιομηχανοποιημένη φόρμουλα υψηλότερη σε πρωτεΐνες, ενώ η τρίτη ομάδα λάμβανε μητρικό γάλα (αποκλειστικά, με έως τρία μπουκάλια βιομηχανοποιημένου γάλακτος την εβδομάδα) κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Τα βρέφη μετρούνταν ως προς το ύψος, το βάρος και τη σωματική τους μάζα μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Στην ηλικία των δύο ετών, το ύψος σε όλες τις ομάδες ήταν το ίδιο, αλλά τα παιδιά που είχαν τραφεί με τη βιομηχανοποιημένη φόρμουλα υψηλότερη σε πρωτεΐνες είχαν αυξημένο βάρος – το γεγονός αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παχυσαρκίας αργότερα. Μελετώντας στη συνέχεια και σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά της πρώτης ομάδας, που έπαιρναν βιομηχανοποιημένη φόρμουλα χαμηλή σε πρωτεΐνες, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στη Γερμανία, και επικεφαλής της έρευνας, Professor Berthold Koletzko συνόψισε τα ευρήματα της έρευνας ως:

α) ο θηλασμός επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία των παιδιών, και αποτρέπει την παχυσαρκία
β) τα βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος (φόρμουλα) χρειάζεται να βελτιωθούν πολύ ακόμη ως προς τη σύστασή τους. Είναι πιθανό να μπορούν να μειωθούν τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, εάν περιοριστούν οι πρωτεΐνες στη φόρμουλα όλων των σταδίων ανάπτυξης.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται, απλοποιημένα αλλά πολύ ενδεικτικά, τα ποσοστά του ‘δεύτερου’ γάλακτος (όχι του πρωτο-γάλακτος, που παράγεται τα πρώτα λεπτά του θηλασμού), με μέσες τιμές ανά είδος. Τα βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος βασίζονται σε γάλα αγελαδινό. Όμως, να το πούμε απλά: από τη φύση του, το μοσχαράκι χτίζει πόδια για να τρέχει και χρειάζεται τη μέγιστη πρωτεΐνη, ενώ το μωρό ανθρωπάκι χτίζει μυαλό για να σκέφτεται, και χρειάζεται λακτόζη!

Άνθρωπος Αγελάδα Κατσίκα
Πρωτεΐνες 1.2 3.3 3.4
Λακτόζη (σάκχαρα) 7.0 4.8 4.7
Λιπαρά 3.8 3.8 4.1
μέταλλα 0.21 0.71 0.77
συνολικά στερεά 12.4 12.8

13.0

(Πηγές: www.onemillioncampaign.org, Agricultural research service, U.S. Department of AgricultureQ COMPOSITION OF HUMAN, COW AND GOATS MILK (B120A) By: “Harold Eddleman, Ph. D., “Σχόλια Ecofamily)

……………………………………………………………………………………………………

Το παρακάτω κείμενο αναδημοσιεύεται με ευγενική άδεια της ecofamily. Φωτογραφία από εδώ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.