Με μάσκα

Η μάσκα είχε κολλήσει στα μούτρα μου, φορεμένη στο καράβι για ώρες. Αποβίβαση και τρεχάλα για το τρένο, με την μάσκα πάντα στην θέση της, στερεωμένη με το γυαλί μυωπίας. Πήγαιν’ έλα από το κορωνονήσι[1] στας Αθήνας, για διεκπεραίωση υποθέσεων. Διακοπές διαφορετικές, με μουστούχες[2], ντετόλ, αλκοολούχο λοσιόν και αποστάσεις, ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις. Με μάσκα, δεν βλέπεις καλά την φάτσα των ανθρώπων, δεν ακούς κιόλας, μιας και τα κινούμενα χείλη είναι πίσω από το πανί. Πτωχή αντίληψη του ήχου είπε η κυρία ΩΡΛ, αυτιά καλά αλλά μυαλό μπάχαλο λέω εγώ. Δεν φτάνει που δεν παίρνω χαμπάρι τι λένε οι διπλανοί μου, η μάσκα ήρθε να με αποτελειώσει και να με κάνει να μοιάζω με αφελή γραία που πασχίζει να συνεννοηθεί με τους γύρω της.

γυναίκα με μάσκα covid-19
Φωτογραφία via Olgierd Rudak

Με μάσκα, δεν βλέπεις καλά την φάτσα των ανθρώπων, δεν ακούς κιόλας, μιας και τα κινούμενα χείλη είναι πίσω από το πανί.

Πίσω στο τρένο. Ζέστη, υγρασία, μπαγκάζια και… φωνές, από κάποιο μπροστινό βαγόνι. Ο ήχος της φασαρίας κορυφώνεται σε κάθε στάση μα κανείς δεν παρεμβαίνει μιας και οι σταθμοί του τρένου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μοιάζουν άδειοι. Μια γυναικεία φωνή ξεχωρίζει, κάτι ζητάει επίμονα, σχεδόν ουρλιάζοντας απαιτεί κάποια παρέμβαση! «Μάσκα, δεν φοράει μάσκα… αστυνομία, δεν φοράει μάσκα!».

Οι επιβαίνοντες στο βαγόνι συμμορφώνονται με τα μέτρα… ή σχεδόν συμμορφώνονται. Ένας τύπος φοράει μια μισοσκισμένη μάσκα μιας χρήσεως. Άλλος ένας μια υφασμάτινη κάτω από το σαγόνι. Τι να ώθησε την συνεπιβάτιδα να φτάσει σχεδόν σε κατάσταση αμόκ για μια μάσκα; Μια αναιδής απάντηση σε προτροπή για την τήρηση των μέτρων; Κούραση, ζέστη, στρες, όλα μαζί; «Θα βλέπει πολύ χαζοκούτι, έχει επηρεαστεί!», λέω εγώ από μέσα μου με σιγουριά Χαρδαλιά. Όλοι έχουμε κάποια βίδα λάσκα την σήμερον ημέρα. Πολύ θέλει; Ο ιός με την κορώνα, η κρίση, οι καλοί μας γείτονες από την Ανατολή, όλα κάνουν το μυαλό να θολώνει και την πραγματικότητα να παραμορφώνεται, επικίνδυνα. Και οι αποστάσεις είναι μεγάλες, ένα χάσμα χωρίζει την μια ψυχή από την άλλη. Όχι για τα μικρόβια, άλλο αυτό… οι ψυχές κρατάνε αποστάσεις, μεταξύ τους και με τον ουρανό…

Μάσκα βάλε, ψεκάσου, μην είσαι «ψεκασμένος», μπόρα είναι, θα περάσει.

[1] αναφέρομαι στην Πάρο, Αύγουστος του 2020, με έκτακτα μέτρα λόγω έξαρσης κρουσμάτων Κορωνοϊού Covid-19
[2] μουστούχα: φίμωτρο για τα ζωντανά, κρητική διάλεκτος

Άλλα σχετικά άρθρα:

31 Δεκεμβρίου, 2008

Καλή χρονιά από το PopArt!

11 Απριλίου, 2010

H piggy παντρεύτηκε!

29 Μαρτίου, 2010

Καλή Ανάσταση!

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *