Για τους σαπουνοκαρπούς έχει γίνει ήδη μια κουβέντα στο aromacooking. Αυτά τα θαυματουργά κελύφη είναι μια οικολογική εναλλακτική λύση στα συμβατικά καθαριστικά που βλάπτουν όχι μόνο την υγεία μας και το περιβάλλον αλλά … και την τσέπη μας.

Η προσωπική μου επαφή με το συγκεκριμένο προϊόν έγινε αναζητώντας απορρυπαντικό κατάλληλο για τις υφασμάτινες πάνες των παιδιών μου. Το φυσικό σαπούνι ελαιολάδου, αποτελεί μια άλλη “πράσινη” λύση για την μπουγάδα και την καθαριότητα του σπιτιού, είναι ακατάλληλο όμως για τις υφασμάτινες πάνες γιατί αφήνει κατάλοιπα που με τον καιρό μειώνουν την απορροφητικότητά τους. Περισσότερες πληροφορίες για τις υφασμάτινες πάνες και την φροντίδα τους στην ιστοσελίδα Let’s Go Cloth.
Συμπυκνωμένο υγρό καθαρισμού γενικής χρήσης
Βράζουμε δύο χούφτες καρπούς σε 1 λίτρο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν θέλουμε να πάρουμε περισσότερη σαπωνίνη, πολτοποιούμε τα βρασμένα κελύφη και περνάμε από σήτα. Για πιο αναλυτικές οδηγίες και φωτογραφίες, δείτε εδώ.
Πλύσιμο στο πλυντήριο
- Βάζουμε 6-8 κελύφη σε ένα πάνινο σακουλάκι ή μια παλιά κάλτσα και τα πετάμε μέσα στον κάδο του πλυντηρίου. Πλένουμε κανονικά στο κατάλληλο πρόγραμμα. Μην περιμένετε να δείτε αφρούς στο νερό! Η σαπωνίνη των καρπών θα κάνει μια χαρά την καθαριστική δουλειά της.
- Τα soapnuts αφήνουν στα ρούχα μια απαλή μυρωδιά που μοιάζει με του ξυδιού, η οποία εξαφανίζεται με το στέγνωμα. Αν θέλετε φυσικό άρωμα στα ρούχα σας, μπορείτε να προσθέσετε στη θήκη του μαλακτικού μερικές σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας.
- Όταν πλένουμε με soapnuts δεν χρειάζεται μαλακτικό! Είναι πολύ ευγενικά με τις ίνες των ρούχων και τα αφήνουν απαλά και αφράτα.
Πλυντήριο πιάτων
- Πολτοποιώντας τους καρπούς σε ένα ισχυρό μπλέντερ, έχετε ένα καθαριστικό για το πλυντήριο πιάτων. Τοποθετήστε κανονικά στη θήκη του απορρυπαντικού και προσθέστε λευκό ξύδι στη θέση του λαμπρυντικού. Ξεχάστε τις ενοχλητικές μυρωδιές από τα συμβατικά απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων και τις ζημιές στα ανοξείδωτα και στα γυαλικά από τις επιθέσεις των χημικών.
- Προσέξτε μην βάλετε κατά λάθος στο μπλέντερ κάποιο σπόρο από το σαπουνόδενδρο που μπορεί να έχει μπερδευτεί με τα κελύφη, μπορεί να κάνετε ζημιά! Φυτέψτε τον στον κήπο σας για να έχετε και σεις το δικό σας σαπουνόδεντρο!
Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να πολτοποιήσετε τα soapnuts μαζί με νερό. Έτσι θα αποφύγετε την αιωρούμενη σκόνη και θα είναι πιο εύκολη η τοποθέτηση στη θήκη απορρυπαντικού, καθώς ο στεγνός πολτός μετά από λίγες μέρες στερεοποιείται. Θα πρέπει όμως να το φυλάσσετε στο ψυγείο για να μη χαλάσει.
Διάφορες συμβουλές
- Ανακυκλώστε πλαστικά μπουκάλια με ψεκαστήρες από συμβατικά απορρυπαντικά που χρησιμοποιούν φίλοι σας για να βάζετε το συμπυκνωμένο καθαριστικό από τους καρπούς. Ψεκάζοντας στο σφουγγάρι ή στην επιφάνεια για καθαρισμό πετυχαίνετε πλούσιο αφρό!
- Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα από τους αλεσμένους καρπούς για να καθαρίσετε τις κεραμικές εστίες. Η σαπωνίνη καθαρίζει από τα λίπη και οι ίνες από τους καρπούς τρίβουν την επιφάνεια όπως οι κόκκοι από τα συμβατικά καθαριστικά.
- Το συμπυκνωμένο υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υγρό απορρυπαντικό στη θήκη του πλυντηρίου. Για τα λευκά, συνδυάζεται πολύ καλά με ένα οικολογικό λευκαντικό με οξυγόνο. Η δόση του υγρού είναι περίπου 30-50 ml και για το λευκαντικό 2-3 κουταλιές της σούπας. Μην το παρακάνετε με το συμπυκνωμένο υγρό γιατί το πλυντήριο σας θα ανάψει κόκκινα λαμπάκια από τον πολύ αφρό!!!
Περισσότερες ιδέες για σπίτι au naturel επισκεφτείτε το aromacooking! Τους καρπούς μπορείτε να προμηθευτείτε, βιολογικούς και δικαίου εμπορίου, στην ecofamily. Έτοιμο υγρό από soapnuts για το πλυντήριο καθώς και για τα χέρια μπορείτε να βρείτε στο gabi.gr.
Καλησπέρα. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να λιώσουμε τις νιφάδες πράσινου σαπουνιού που πουλάνε στα super market και να κάνουμε υγρό απορρυπαντικό, αντί να ρίχνουμε τις νιφάδες μέσα στον κάδο του πλυνηρίου. Αυτό που δεν ξέρω είναι η σωστή αναλογία νερού-νιφάδων ώστε να υπάρχει η σωστή πυκνότητα.
Γεια χαρά και σε σένα Σπύρο!
Μια καλή αναλογία είναι 1000 γρ. νερό και 100 γρ. σαπούνι σε νιφάδες ή μπάρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη. Εμείς φτιάξαμε πρόσφατα 1 λίτρο πηχτό σαπούνι για τα χέρια από μια μικρή μπάρα 100 γρ. φυτικού σαπουνιού που κοστίζει μόνο 1.35 €. Καλό, ε? Τώρα τελευταία πάντως, το “Αρκάδι” έχει κυκλοφορήσει στην αγορά σαπούνι νιφάδες με αλάτι που μπαίνει και στο πλυντήριο. Εγώ το έχω δοκιμάσει για πλύσιμο στο χέρι και είναι σαφώς πιο ευδιάλυτο από το κλασικό.
Βάζω όλο το νερό να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και προσθέτω το σαπούνι. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει, μεταφέρω σε κάποιο μπουκάλι για χρήση.
Οκ, θα ψάξω στα supermarket για αυτό με το αλάτι. Το κακό με τις νιφάδες είναι οτι αν τις βάλεις μέσα στον κάδο όπως γράφει στο κουτί, δε διαλύονται και μένουν σβώλοι στα ρούχα. Αυτός ήταν ο λόγος που σε ρώτησα. Εσύ πως το λιώνεις; Να υποθέσω σε καυτό νερό έχεις μετρήσει από πριν πόσο είναι και όταν το λιώσεις βάζεις κρύο νερό την υπόλοιπη ποσότηα που απαιτείται για την αναλογία;
γεια σας εγω με το αρκαδι κατεστρεψα την καινουργια αντισταση του πληντυριου μου και τωρα πλενω μονο με planet
Γεια σου MaRaKi!
Πώς είναι δυνατόν να κάψεις την αντίσταση του πλυντηρίου με το σαπουνάκι; Μου φαίνεται κατασκευαστικά … δύσκολο!
Γεια σου Φωτεινή! Οι καρποί αφήνουν όντως ένα μικρό υπόλειμμα στις πάνες, όχι πάντως κάτι σημαντικό γιατί το ξέβγαλμα είναι κρύο και οι καρποί έχουν ήδη εξασθενίσει από το πλύσιμο. Εμένα τουλάχιστον δεν με προβλημάτισε ποτέ με τις πάνες των παιδιών μου. Όσον αφορά το σαπούνι τώρα, μάλλον είναι ακατάλληλο λόγω των υπολειμμάτων από τα έλαια που δεν σαπωνοποιούνται πλήρως. Χωρίς να είμαι χημικός, γνωρίζω εμπειρικά ότι η σαπωνίνη των καρπών δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα στα ρούχα.
Ελπίζω να σε βοήθησα!
Αν θέλεις οποιαδήποτε βοήθεια με τις πάνες, έλα να τα πούμε στο clothdiaperservice.blogspot.com ή ακόμα στείλε email στο clothdiapermoms@gmail.com. Χαίρομαι που οι συζητήσεις με τις μανούλες στο Parents έπιασαν τόπο 😉
Καλησπέρα και από μένα!
Ψάχνω το κατάλληλο καθαριστικό για τις υφασμάτινες πάνες της μικρής μου και βρήκα τις σχετικές σου αναρτήσεις!
Έχω όμως δυο απορίες και αν μπορούσες να μου τις λύσεις:
1.Αφού οι καρποί μένουν μέσα στο πλυντήριο και ίσως αφήσουν κάποιο υπόλειμμα στις πάνες, αυτό δεν είναι βλαβερό για το δέρμα του μωρού?
2.Μπορεί να ακουστεί χαζό, αλλά δεν έχω ιδέα. Σαπούνι και φυσική σαπωνίνη δεν είναι το ίδιο?Και αν είναι,αφού το σαπούνι δεν κάνει για τις υφασμάτινες πάνες, η σαπωνίνη πώς κάνει?
Σε ευχαριστώ που με άκουσες!
Αν με βοήθησες λέει!Και βέβαια με βοήθησες και σε ευχαριστώ πολύ!Λέω να δοκιμάσω και να τους αγοράσω τους καρπούς και όχι το έτοιμο καθαριστικό της Klar.Είμαι καινούργια στις υφασμάτινες πάνες και δε θέλω να κάνω καμιά χαζομάρα και για αυτό ρωτάω εσένα ως πιο έμπειρη! (μεταξύ μας, βρήκα πολύ χρήσιμες τις πληροφορίες σου στο parents.gr).
Σε ευχαριστώ πολύ, ειλικρινά!
Popelix το μείγμα πόσο καιροό διατηρείται: Θέλει ψυγείο;
Προτείνεται η διατήρησή του για 4 μέρες στο ψυγείο. Πρακτικά, κρατάει μια χαρά μια εβδομάδα, ειδικά με την προσθήκη κάποιου αιθέριου ελαίου όπως το tea-tree ή η λεβάντα.
Τελευταία παρατήρησα ότι αν προσθέσει κανείς στο ζεστό υγρό 1-2 κουταλιές σαπούνι σκόνη, γίνεται πιο εύκολος ο καθαρισμός επιφανειών όπως το μπάνιο γιατί το σφουγγάρι γλιστράει ευκολότερα. Μετά από κάποιες δοκιμές που έκανα, ειδικά για τα είδη υγιεινής, το υγρό από soapnuts έχει καλύτερο αποτέλεσμα από το σκέτο σαπούνι.
Σπύρο, ελπίζω να σε κάλυψα!