σημαίνει popi's art και όχι μόνο, στον ιστό από το 2006

Blog

Wii, ένα "ντουφέκι" στο σαλόνι μας!

Έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος στη ρωμιοσύνη:
Το χέρι τους είναι κολλημένο στο ντουφέκι, το ντουφέκι είναι συνέχεια του χεριού τους,
το χέρι τους είναι συνέχεια της ψυχής τους, έχουν στα χείλια τους απάνου το θυμό
κ’ έχουνε τον καημό βαθιά-βαθιά στα μάτια τους σαν ένα αστέρι σε μια γούβα αλάτι.
Τα μάτια τους είναι κόκκινα απ’ την αγρύπνια…..

Σε ποιούς αναφερόταν αλήθεια; μήπως στους εθελοντές χρήστες του Wii;

Το χέρι τους είναι κολλημένο στο Wii Remote,
το remote control είναι συνέχεια του χεριού τους,
το χέρι τους και η ψυχή τους είναι συνέχεια της virtual κονσόλας,
έχουν τον καημό βαθιά μέσα στα μάτια τους: πως να είναι παιχνιδοδικτυωμένοι όλο το 24ωρο, ακόμη και στον ύπνο τους….
κι ας είναι τα μάτια τους κόκκινα απ’ την αγρύπνια…..

Δεν ξέρω αν είναι αστείο, αλλά έχουν περάσει μόλις 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρίτσου και μόλις 20 από το θάνατό του. Τώρα οι νέοι ήρωες του καθιστικού έχουν το δικό τους παιχνίδι που τους ξεσηκώνει και μετατρέπει το καθιστικό σε χώρο γυμναστικής και playground για όλη την οικογένεια…

Το Wii (προφέρετε σαν το αγγλικό ‘we’=εμείς) προσφέρει επαναστατικό χειρισμό, χρησιμοποιώντας φυσικές κινήσεις του χειριστηρίου, το οποίο μοιάζει με ένα τυπικό τηλεχειριστήριο τηλεοράσεως. Μέχρι και τέσσερα χειριστήρια, δηλ. 4 ντουφεκάδες, μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα στο Wii, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Bluetooth με απόκριση που φτάνει και τα 10 μέτρα (θέλουμε και μεγάλο σαλόνι..) ενώ οι αισθητήρες κινήσεως πιάνουν και στους 3 άξονες του χώρου.

Δένεις, λοιπον, το χειριστήριο στο χέρι μήπως και σου φύγει (και είσαι χωρίς …ντουφέκι που έγραφε κι ο ποιητής τους λαού) και κάνεις καμιά ζημιά μέσα στο σαλόνι, αδειάζεις το χώρο για να αποφευχθούν τα Wii Injuries, και ξεκινάς τη “μάχη”: κάνεις γυμναστική, παίζεις τέννις, αποκρούεις μπάλες, παίζεις κανονικό μποξ, bowling, frisbee, ιδρώνεις και ξαναϊδρώνεις. Και ακόμη κάνεις χούλα χούπ, θαλάσσια σπορ, cycling ή ισορροπείς για να πετύχεις την τέλεια θέση, κάνεις ασκήσεις aerobic, συντήρησης μυών, yoga και διάφορα παιχνίδια ισορροπίας (Wii Fitness). Μέχρι τη μοριακή σου μάζα μπορείς να υπολογίσεις αξιολογώντας την αναλογία βάρους-ύψους. Μένει η χοληστερίνη και το ουρικό οξύ…

θα μου πείτε, τώρα το κατάλαβες εσύ, χριστουγεννιάτικα, ότι το τηλεκοντρόλ είναι η συνέχεια του χεριού μας; Και ότι οι “μάχες” της παγκοσμιοποίησης έχουν τελείως άλλο χαρακτήρα απο τις “μάχες” της ρωμιοσύνης; Μήπως ομως βρε παιδιά στο τέλος αυτό το τηλεκοντρόλ γίνει η ίδια η (εκφυλισμένη) ψυχή μας; που ξεριζώνεται σιγά σιγά απο τη θέση της, και μπαίνει στο γνωστό λούκι, υπάρχει και κινείται μόνο στους ρυθμούς που βάζει η κονσόλα; η κάθε κονσόλα;
Αναδημοσιεύεται με άδεια από τον συγγραφέα του ιστολογίου “Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολιτισμός

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν …

2 Σχόλια

  1. Μαύρο πρόβατο λοιπόν και εκτός ταργκετ γκρουπ … μμμμ καλό ακούγεται! Βέβαια, με κέρδισε ο Βέγγος την Κυριακή το βράδυ, το ομολογώ (βλέπε επόμενη ανάρτηση) Ήμουν πολύ τυχερή που το πέτυχα! Όχι βέβαια, σε κανονική τηλεόραση (δεν διαθέτω), μια καρτούλα στο πι-σι με ανάλυση 768×576 εικονοστοιχεία. Ευχαριστώ πολύ για το εξαιρετικά ενδιαφέρον σχόλιο!

  2. στην πρόσφατη έκθεση στο βεγκας για το ηλεκτρονικά καταναλωτικά είδη, έγινε για μια φορά ακόμη φανερό, ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω..

    Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, ραντάρ γονιών, μέχρι ηλεκτρονικό γάντι για τα βιντεοπαιχνίδια που κάνει μέχρι και τριάντα κινήσεις, καρέκλα-αυγό με ειδική ηχομόνωση μεταφέρει τα παιδιά κάθε ηλικίας σε άλλο σύμπαν κλπ κλπ..

    Κάποτε, πάνε 25 χρόνια τωρα, όταν πρωτομυριστήκαμε την αρχή του τέλους του βιβλίου με την παραδοσιακή μορφή του (θυμάμαι κάποια μελοδραματικά μου άρθρα αλλά και ..διηγήματα με τίτλους: Θα πεθάνει ο γουτεμβέργιος κλπ που τα πήγαινα σε συνδέσμους και τα βραβεύανε μάλιστα!) οι εκδότες του παραδοσιακού βιβλίου έλεγαν: "εμεις θα παραμείνουμε στις επάλξεις και αν τελικά δεν δικαιωθούμε θα μπούμε εμείς στις βιτρίνες να παριστάνουμε τα παραδοσιακά βιβλία". Σήμερα όμως τους βλέπω (οι ίδιοι ειναι) που συγχρονίζονται στο ηλεκτρονικό βιβλίο και τα γκατζετάκια.. Οι βιτρίνες τους δεν έχουν πλέον βιβλία, αλλά ειναι γκατζετοβιτρίνες..

    Μπορείς να επιλέγεις να μην εχεις τηλεόραση ναι. Απλά μαθηματικά είσαι στο πληθυσμιακό κομμάτι που δεν υπολογίζεται, ως μη στατιστικά σημαντικό, απλά εξαιρείσαι από ολα τα target groups..εμπορικά και κοινωνικά. Για καλό, για κακό, ο χρόνος θα δείξει..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.