Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στην προσπάθειά μας για διαχωρισμό των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας από τα κοινά απορρίμματα. Φλούδια από φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα από καφέ ή τσάι, κούπες από λεμόνια και πορτοκάλια, συλλέγονται σε ξεχωριστό κάδο που είναι εξοπλισμένος με σακούλα από άμυλο καλαμποκιού. Το μέρος που θάβουμε τα υπολείμματα αυτά έχει κάποια δέντρα τα οποία έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από το compost που παράγεται (αξίζει να σημειωθεί ότι το χώμα της αυλής δεν ήταν καθόλου καλής ποιότητας).
Τελευταία, για να μην χρειάζεται να θάβουμε κάθε σακούλα ξεχωριστά, φτιάξαμε έναν αυτοσχέδιο κάδο, χωρίς πάτο, από παλιά σανίδια του παρκέ! Σκάβουμε το χώμα σε βάθος 15-20 εκ. και τοποθετούμε τον κάδο ο οποίος έχει και αποσπώμενο καπάκι. Βάζουμε μέσα τις σακούλες και όταν γεμίσει, σηκώνουμε τον κάδο, καλύπτουμε το σωρό με χώμα και απλά τοποθετούμε τον κάδο μας παραδίπλα. Η αποδόμηση των υπολειμμάτων είναι αρκετά γρήγορη επειδή το χώμα φιλοξενούσε ήδη πολλούς γεωσκώληκες οι οποίοι εύκολα ανέβηκαν στο σωρό μέσα στον κάδο. Ο αερισμός του κάδου είναι καλός εξαιτίας της ξύλινης κατασκευής και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σκαλίζουμε το σωρό (ίσως θα έπρεπε βέβαια …). Αν εξαιρέσει κανείς τα μυγάκια που ήταν σμήνος σε κάποια φάση, δεν έχουμε προβλήματα δυσοσμίας οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Περισσότερες πληροφορίες για την οικιακή κομποστοποίηση στα ελληνικά στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και στην ανάρτηση Οικιακή κομποστοποίηση: δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο... Αξίζει να αναφέρουμε ότι τώρα τελευταία φιλοξενούμε και κάποιους νέους “καλεσμένους” στον κάδο μας που έχουν απογειώσει τη διαδικασία κομποστοποίησης. Όποιος δεν ανατριχιάζει στη θέα των μικρών “φιλοξενουμένων” μας, ας πατήσει κλικ στην διπλανή φωτογραφία. Έπεται και συνέχεια, stay tuned!