Η κυρά Σαρακοστή

Μια φίλη μου ζήτησε να τη βοηθήσω με μια δραστηριότητα για μια μικρή ομάδα παιδιών δημοτικού. Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε η αλατοζύμη (τα ίδια παιδάκια είχαν φτιάξει στολίδια για τα Χριστούγεννα) σκεφτήκαμε να κάνουμε μια κυρά Σαρακοστή, αλατισμένη! Έψαξα στο internet και ομολογώ πως βρήκα πολλά πατρόν, ήταν όμως κατάλληλα για κατασκευές με χαρτί. Κάτι χρήσιμο ήταν μια φωτογραφία από μία ζυμαρένια Σαρακοστή οπότε έκατσα με το μολυβάκι μου και έκανα ένα πρόχειρο σχέδιο, έχοντας στο μυαλό μου ότι οι γραμμές πρέπει να είναι απλές για να γίνει εύκολα με ζυμάρι. Αφού τελείωσα το σχέδιο, το σάρωσα και το επεγεργάστηκα λίγο για να φαίνεται καλύτερα. Στη συνέχεια, τύπωσα το πατρόν σε μια σελίδα Α4 (2 πατρόν ανά σελίδα) και πήρα μαζί μου εκτός από το ζυμάρι, χαρτί ψησίματος. Τα παιδιά έβαζαν κάτω το πατρόν, από πάνω ένα κομμάτι από λαδόκολλα (η συγκεκριμένη μάρκα είναι λευκή και ημιδιάφανη, από το γερμανικό Σ/Μ) και με το ζυμάρι προσπαθούσαν να σχηματίσουν πρώτα τη φούστα, μετά το στέρνο, τα χέρια και τέλος το κεφάλι. Το χαρτί ψησίματος βοηθάει να πάρουν στο τέλος τα παιδιά την κατασκευή μαζί τους για να την ψήσουν ή να την στεγνώσουν στο καλοριφέρ! Χρειαστήκαμε εκτός από την αλατοζύμη, μερικά εργαλεία για πλαστελίνη, συνδετήρες για να μένει σταθερό το χαρτί ψησίματος πάνω στο πατρόν και φυσικά αρκετή υπομονή. Αν δεν έχετε εργαλεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό μαχαιράκι, το καπάκι από έναν στυλό τύπου bic ή ακόμα και μια φουρκέτα για τα μαλλιά. Κατεβάστε το πατρόν για την κυρά Σαρακοστή και καλό πλάσιμο! Η παρακάτω κυρία έγινε από τα χεράκια μου (η Αννούλα περιορίστηκε σε πιτάκια από την ίδια ζύμη) και διακοσμεί τα ραφάκια που έχουμε για τα βότανα και τα τσάγια στην κουζίνα μας (από το ΙΚΕΑ φυσικά).
Καλή σαρακοστή λοιπόν, ακόμα και για τους σκεπτικιστές λίγη νηστεία-αποτοξίνωση δεν βλάπτει! Οι πρώτοι Χριστιανοί εξοικονομούσαν χρήματα από το φαγητό την περίοδο αυτή για να βοηθούν τους φτωχούς! Μια μπριζόλα λιγότερη μπορεί να βοηθήσει και μας να βάλουμε λίγο πιο εύκολα το χέρι στην τσέπη για τους αναγκεμένους της διπλανής πόρτας. Διαβάστε στα παιδάκια και ένα σχετικό ποιηματάκι που βρήκαμε εδώ και καλή διασκέδαση:
Την Κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι εναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατι νήστευε καιρό.

Και τις μέρες της μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά.
Κόβαν ένα την βδομάδα
μέχρι ‘νάρθει η Πασχαλιά.

Άλλα σχετικά άρθρα:

9 Σχόλια

  1. Τι όμορφη… (εγώ έσπασα τη δική μου πριν προλάβω να την κρεμάσω – ευτυχώς έφιαξε μια και ο Παυλάκος που μοιάζει λίγο και με καλαμάρι – άρα πάλι σε νηστεία παραπέμπει…)
    Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *