Η πεθερούλα μου φτιάχνει συχνά τέτοιες κολοκυθόπιτες με κουρκούτι, για να αποφύγει το πολύ αλεύρι και χρησιμοποιεί τυριά με μειωμένα λιπαρά όπως το ανθότυρο, το κατίκι και milner. Ακολουθεί μια δικιά μου παραλλαγή που γεμίζει ικανοποιητικά ένα πυρίμαχο ταψί 27×40 εκ.

1 κιλό κολοκύθια στον χοντρό τρίφτη
1 ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
400 γρ. ανθότυρο (ή ένας συνδυασμός από ανθότυρο και κατίκι)
100 γρ. περίπου κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
2 αυγά (μπορείτε να προσθέσετε 1 ακόμα αν δεν μάχεστε με τη χοληστερίνη)
2-3 κουταλιές σιμιγδάλι
λίγο δυόσμο ξερό ή 2-3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκ.
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκ.
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμένο
λίγη τριμμένη φρυγανιά για τον πάτο του ταψιού και την επιφάνεια
Τρίβουμε τα κολοκύθια, αλατίζουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν από τα πολλά υγρά. Στίβουμε και με τα χέρια μας αν χρειαστεί. Μαραίνουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με όλα τα παραπάνω υλικά. Λαδώνουμε το pyrex και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Αδειάζουμε μέσα το χυλό, πασπαλίζουμε ξανά με φρυγανιά και στάζουμε ελαιόλαδο ή/και ηλιέλαιο καλής ποιότητας. Ψεκάζουμε καλά με νερό και ψήνουμε στο φούρνο, αρχικά για 30 λεπτά μόνο με την κάτω αντίσταση και στην συνέχεια στον αέρα, συνολικά για μια ώρα περίπου. Το διάφανο pyrex μας επιτρέπει να βλέπουμε αν η πίτα μας έχει στραγγίσει και ροδίσει από κάτω, κάτι πολύ σημαντικό για μένα που δεν αρέσκομαι στις λασπωμένες ζύμες. Ελαφριά πίτα, με ιδιαίτερη την παρουσία του κολοκυθιού, ιδανική κατά τη γνώμη μου για ένα καλοκαιρινό γεύμα ή μεζεδάκι. Καλή επιτυχία!
Σημείωση: Αντί για φρυγανιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λίγο σιμιγδάλι ή ακόμα και καλαμποκάλευρο. Λίγη ή σουρωτή μυζήθρα Χανίων απογειώνει τη γεύση! Αν προσέχετε τις θερμίδες, προσθέστε το λάδι με μέτρο.
Τελευταία επεξεργασία, Ιούλιος 2024
Υπέροχη η κολοκυθόπιτά σου. Έφτιαξα κάτι παρόμοιο πριν κανένα μήνα αλλά τώρα μπήκα σε δίαιτα και κομμένα όλα αυτά. Καλό καλοκαίρι Καλλιόπη μου.
Ωραία η κολοκυθόπιτά σου! Κι εγώ πυρέξ χρησιμοποιώ σ' αυτού του είδους τις πίτες για τους λόγους που λες.