σημαίνει popi's art και όχι μόνο, στον ιστό από το 2006

Blog

Μια ζύμη θαύμα για ψωμάκια και σπιτικό μπέργκερ

πίτσα με σπιτικό ζυμάρι

Ο καλός ο μπλογκομάγειρας πρέπει να ερευνά και να δοκιμάζει! Σε αναζήτηση για τρυφερά ψωμάκια για σάντουιτς και μπέργκερ, χωρίς τα πρόσθετα και τα χίλια μύρια όσα έχουν αυτά του εμπορίου, βρήκα την απόλυτη λύση. Αν ακολουθήσει κανείς βασικές τεχνικές ζυμώματος ψωμιού και την συνταγή της KitchenStori.es θα έχει μια ζύμη απίθανη, χρήσιμη σε ένα σωρό συνταγές. Έχω κάνει πίτσα με μεγάλη επιτυχία αλλά προσωπικά βρίσκω τη συνταγή ασυναγώνιστη σε ατομικά ψωμάκια σάντουιτς. Χωρίς μαργαρίνη, διπλοφούσκωμα και άλλα μαγικά που θέλουν οι ζύμες τύπου μπριός, έχεις το απόλυτα τρυφερό ψωμάκι!

σπιτική πίτσα
Σπιτική πίτσα χωρισμένη σε 4 τεταρτημόρια με διαφορετικές γεύσεις!

Για να κάνω 10 ψωμάκια για μπέργκερ διαίρεσα τη συνταγή στη μέση, χρησιμοποιώντας 500 γρ. αλεύρι. Μοίρασα τη ζύμη με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε 10 ίσα μέρη που ζύγιζαν περίπου 90 γρ. Χρειάζονται περίπου 40-50 λεπτά φούσκωμα και ψήνονται στο φούρνο, για 25-30 λεπτά

εύκολο ψωμάκι σπιτικό τρυφερό μπέργκερ
Ψωμάκια για μπέργκερ με σπιτική μαγιονέζα του μπαμπά! Τα παιδιά προτιμούν σαν γέμιση το φιλέτο κοτόπουλο πανέ με το κλασικό κόλπο αλεύρι-αυγό-φρυγανιά. Προσθέτουμε επιπλέον φύλλα σαλάτας, φέτες ντομάτα, τυρί τσένταρ και σάλτσα μπάρμπεκιου.

Μην το παρακάνετε με το ψήσιμο, αν ο πάτος από τα ψωμάκια έχει ροδίσει ελαφρώς είναι έτοιμα. Κρυώνω σε σχάρα σκεπάζοντας με καθαρή πετσέτα για να μείνουν τρυφερά. Αν θέλετε να τα αποθηκεύσετε, μόλις κρυώσουν, κλείνετε ερμητικά σε σακούλα με ζιπ και φυλάτε στο ψυγείο. Προσωπικά, τα αποθηκεύω ενώ έχουν μια ιδέα ζεστασιάς, τοποθετώντας στη σακούλα λίγο χαρτί κουζίνας για να μαζέψει τυχόν περίσσεια υγρασίας.

Καλή επιτυχία και για σχόλια, απορίες αλλά και συγχαρίκια, επισκεφθείτε το blog KitchenStori.es!

Για του λόγου το αληθές, μια ντουζίνα ψωμάκια στη λαμαρίνα!

Συμπληρωματικό (18/10/2017): Στην πράξη προέκυψε ότι αν χρησιμοποιήσει κανείς 200 γρ. γιαούρτι (1 ολόκληρο κεσεδάκι) και 550 γρ. αλεύρι, η συνταγή δίνει 12 στρογγυλά ψωμάκια που βολεύονται σε μια λαμαρίνα φούρνου. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ζυγαριά για το μοίρασμα της ζύμης.

Συμπληρωματικό (04/01/2018): Αν σας αρέσει το πανέ με πουλερικό, το στήθος από έναν κόκκορα ~ 3 κιλών ή από 2 μέτριες κότες, είναι αρκετό για τουλάχιστον 10 ψωμάκια. Χτυπάμε τα φιλέτα για να γίνουν πιο λεπτά! Αν δεν έχετε το ειδικό εργαλείο, μια χαρά κάνει τη δουλειά ο πάτος από ένα μπουκάλι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν …

9 Σχόλια

  1. Φαίνονται λαχταριστά! Πάνω που έλεγα να κάνω αλμυρά μπαστουνάκια … θα δοκιμάσω αυτήν λοιπόν τη ζύμη (αντί της συνηθισμένης ως τώρα τύπου κουρού). Θα επανέλθω με σχόλια – αριθμού ικανοποιητικού – μετά τη δοκιμή.
    Καλή όρεξη!!!!

    1. Βρε καλώς τη συμπεθέρα! Έχε υπόψη σου ότι η ζύμη είναι πολύ πιο κοντά στη ζύμη του ψωμιού παρά στην κουρού. Η μαμά μου, όταν της είπα τα συστατικά, μου είπε ότι της θυμίζει πιροσκί. Καλή επιτυχία!

  2. Πως να αντισταθεί κανείς σε τέτοιες λιχουδιές! Σίγουρα θα τα δοκιμάσω – σε βάθος χρόνου- και θα σε ενημερώσω για τον αριθμό των Burgers που έφαγε ο καθένας μας!
    Μια εξίσου υγιεινή συνταγή για σνακ βρήκα στο:
    https://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/ygieines-thganites-2
    Άκης… νέος , ωραίος που σκέφτεται κι εμάς τις νέες μαμάδες που εξορκίζουμε τα πρόσθετα και συντηρητικά…
    Αφιερωμένο στις μαμάδες που αγαπούν τη βρώμη – κοινώς το πίτουρο που λέει κι ένας θείος μου που με κοροϊδεύει!

    1. Δηλώνω και εγώ οπαδός της βρώμης, άσε το θείο να λέει για τα πίτουρα! Εξαιρετική φαίνεται η τηγανίτα από το site του Άκη, αν και δεν τον παρακολουθώ, πολλοί γνωστοί μου πίνουν νερό στο όνομά του. Μιας και μιλάμε για βρώμη, βάλε και στα μπιφτέκια αντί για ψωμί, 5 κουταλιές της σούπας νιφάδες στα 750 γρ. κιμά. Καλά μαγειρέματα, εύκολα-γρήγορα-υγιεινά!

  3. Ε-ΞΑ-ΦΑ-ΝΙ-ΣΤΗ-ΚΑΝ στο άψε σβήσε τα τυρομπαστουνάκια με αυτή τη ζύμη. Έκανα λίγα με φέτα και ρίγανη και λίγα με ανάμεικτα κίτρινα τυριά και βγήκαν πεντανόστιμα όλα! Αρχικά απογοητεύτηκα λίγο γιατί η ζύμη ΔΕΝ ήταν μαλακή ούτε κολλώδης, αλλά συνέχισα ακάθεκτη και παρόλο που δεν είχα χρόνο να τα αφήσω να φουσκώσουν βγήκαν πεντανόστιμα και αφράτα!! Ευχαριστούμε popelix και εις άλλα με υγεία!

  4. ok.. άργησα αλλά το είδα! συγχαρητήρια, έπιασες το σφυγμό της μέσης Ελληνίδας.. κι εγώ ψάχνω πολύ καιρό τέτοιου τύπου συνταγή!.. τελευταία προσπάθεια είχα κάνει με κάτι ψωμάκια μπύρας που υπόσχονταν τρυφερές στιγμές, αλλά αντί αυτού είχαν βγει σαν πρες παπιέ.. ευχαριστούμε!!! (συμπεθέρα.. πόσο χαίρομαι που σε συναντώ κι εγώ :-Ρ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.