Στην προσπάθειά μου να ψυχαγωγήσω τα παιδάκια μου στο σπίτι, ως μαμά WAHM προμηθεύομαι διάφορα εκπαιδευτικά βιβλιαράκια καθώς και υλικά χειροτεχνίας από μεγάλα αλλά και συνοικιακά παιχνιδάδικα. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση από όλες είναι το διαφορετικό της ηλικίας των παιδιών, Αννούλα 4+ και Μανόλης 2,5+. Όταν το παιδάκι περάσει τα τρία χρόνια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς αλλά με την παρουσία στο χώρο ενός μικρότερου παιδιού, πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια και σύνεργα για κατασκευές αποτελούν το κόκκινο πανί για τα μικρότερα αδερφάκια. Θα ακολουθήσουν μερικές παρατηρήσεις από την σύντομη εμπειρία μου ως μαμάς-νηπιαγωγού:
- Αποθηκεύετε πάντα τα υλικά χειροτεχνίας σε ασφαλές μέρος μετά το τέλος μιας δραστηριότητας. Αποτελούν πιθανό κίνδυνο για τα μικρότερα αδέρφια και ακόμα και τα παιδιά που τα χειρίζονται άνετα με την καθοδήγησή σας, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με ανορθόδοξο τρόπο!
- Φροντίστε να έχετε πάντα κάτι κατάλληλο για να απασχολήσετε τυχόν μικρότερα αδέρφια. Κάποιες δραστηριότητες μπορεί να χρειαστεί να περιοριστούν όταν το μικρότερο αδερφάκι κοιμάται (στην δική μας περίπτωση, οι νερομπογιές!).
- Αποφύγετε τις δραστηριότητες με έμφαση σε γράμματα και αριθμούς γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο το αυριανό νηπιάκι σας να βαριέται αφάνταστα κάνοντας τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά.
- Φροντίστε να συμμετέχετε ενεργά και με όλη σας την προσοχή στις χειροτεχνίες και στη ζωγραφική του παιδιού σας. Αν νομίζετε πως μπορείτε να ανακατεύετε την κατσαρόλα και να μιλάτε στο τηλέφωνο ταυτόχρονα, γρήγορα θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα εκνευρισμένο παιδί που μπορεί να αντιδράσει δυναμικά.
- Όταν αγοράζετε βιβλία που έχουν σχέδια για να χρωματίσει το παιδί σας μπορείτε να τα βγάλετε φωτοτυπία και να του δίνετε λίγα από τα αντίγραφα κάθε φορά. Πολλά τέτοια δωρεάν σχέδια για ζωγραφική υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα κάνοντας αναζήτηση για coloring pages. Ένας μικρός εκτυπωτής γραφείου θα σας βοηθήσει, ιδιαίτερα ένας LASER που είναι πολύ οικονομικός στο μελάνι και ταχύτατος.
Propelix, γειά σου! Θέλω καταρχάς να σε συγχαρώ, γιατί αυτό που κάθεσαι και κάνεις με τα παιδία σου και πολύ σημαντικό και ουσιαστίκο. Να σημειώσω και σπάνιο! Επετρεψέ μου μόνο (και στο λέω ως αρμόδια επι του θέματος) να σημείωσω πως οι έτοιμες ζωγραφίες που το παιδί γεμίζει ναι μεν είναι απασχόληση αλλά οχι δήμιουργική. Στην ουσία το παιδί παίρνει ένα έτοιμο "κλείστο σχήμα" και ακολουθεί αυτό και οχι τις δικές του "ορμές". Μπορεί να φαίνεται λεπτομέρεια, όλοι οι σταθμοί να το κάνουν (γιατί πιστεψέ με θέλει γερή παιδαγώγικη & εικαστική παιδεία για να γίνει αλλιώς..και αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει)αλλά το παιδί "κλείνει" έτσι. Αντίθετα αν το αφήσεις να βγάλει τη δικία του είκονα, παροτρύνοντας το να απλώνεται στο χάρτί (γιατί συνηθίζουν στο να περιορίζουν τις ζωγραφιές) και διεγείροντας τη φαντασία του…το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει. Επίσης οι ξυλομπογιές και οι μαρκαδόροι, επειδή έχουν μικρή μύτη δεν τα βοηθούν πολύ στο να "ανοίξουν" τις ζωγραφιές τους σε αυτές τις ηλικίες, αντίθετα με τα παστελ τα ακρυλικά κ.α
Συνέχισε την καλή δουλειά που κάνεις..
Καλωσόρισες Έλια και σε ευχαριστώ πολύ για τα θετικά σου σχόλια!
Έχεις ένα δίκιο με τις έτοιμες ζωγραφιές παρόλα αυτά εκτιμώ ότι σε μικρές ηλικίες τα παιδάκια θέλουν κάποιο μπούσουλα, ακόμα και στα σχέδια που ζωγραφίζουν. Επίσης, τα ενθουσιάζει να ψάχνουμε στο διαδίκτυο ένα συγκεκριμένο θέμα και αφού επιλέξουν κάτι, να το πάρουν εκτυπωμένο στο χαρτί. Κάνουμε και ελεύθερη ζωγραφική, κυρίως με χοντρές ξυλομπογιές, κηρομπογιές και νεροχρώματα με πινέλο. Αφού ασχολείσαι προφανώς με το θέμα, θα μας βοηθούσε πολύ αν πρότεινες κάποιες δραστηριότητες, links στο internet ή ακόμα και καταστήματα με πρώτες ύλες για πρωτότυπες χειροτεχνίες.
Καταρχάς θα σου προτείνω ένα βιβλίο-κλειδί που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε διάφορες δραστηριότητες & στη ζωγραφική. Εχει να κάνει με τη διέγερση της φαντασίας μεσω του λόγου. "Η γραμματική της φαντασίας" του Τζιάνι Ροντάρι.
Μια πολύ χρήσιμη άσκηση είναι να απλώνουν αφηρήμενα σχήματα στο χαρτί,διαφορετικών μεγεθων, σαν κηλίδες και μετά με τη δική σου βοήθεια (πχ αυτό με τι μοιάζει)να τα μορφοποιουν βάζοντας τις λεπτομέρειες.
Για κατασκευές μπορείς να φτιάξεις ζύμη με αλέυρι και αλάτι και να το χρησιμοποιουνε σαν πηλό. Αυτό στεγνωνει και μπορέις και να το ψήσεις.
Επίσης πράγματα για πέταμα (πχ πλαστικά μπουκάλια, παλιά παιχνίδια, καπάκια, ο,τι μπορείς να φανταστείς…)είναι καταπληκτική πρωτη ύλη για κατασκευές. Θα πάρεις ενα πιστολι με σιλικονη που ζεσταίνεται, θα το χειρίζεσαι εσύ γιατί είναι επικινδυνο και θα φτίαξετε καινουργια πραγματα απο τα παλιά.
Το κουτι απο το γάλα για σώμα, τα καπάκια για μάτια, τα μαλλία καλαμάκια… αλλά συνέχεια με ερωτήσεις απο την πλευρά σου. Αυτά όταν κολληθουν, μπορουν να τα βαψουν…Αυτή η άσκηση είναι πολύ καλή για να αναπτύξουν και μια οικολογική συναίσθηση.
(Για μπογιές πάρε χρώματα πλαστικά, μπλε, κοκκινο, κιτρινο, ασπρο & μαύρο. Με αυτα τα 3 χρώματα φτιάχνεις όλα τα άλλα. Για παλέτα, αυγουλιέρα)
p.s ο μικρούλης δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει τόσο ενεργά γιατί είναι σε άλλο στάδιο άλλα δεν πειράζει. Ας συμμετάσχει μέχρι εκεί που μπορεί.
Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις, να είσαι καλά!
Xairete!
Poly wraio to ar8raki:)
Genika 8a htan wraio na yparxei syllogh apo drasthriothtes gia ta paidia sto blog.
Egw exw na kata8esw mia protash gia xeirotexnia gia mikrous kai megalous:
http://www.ohdeedoh.com/ohdeedoh/artwork/eco-kids-craft-flowers-from-cardboard-tubes-098176
Mesa sto ar8ro yparxei kai link gia ena allo site me diafores drasthriothtes gia goneis kai paidia me oikologikes eyais8hsies 🙂
Keep up the good work 🙂
georgia