Ψάχνοντας πληροφορίες για το κάρδαμο που έχω σε μία από τις ζαρντινιέρες μου βρήκα την παρακάτω φωτογραφία:
Δεν είναι καταπληκτική;
Το κάρδαμο που έσπειρα (lepidium sativum ή garden cress) βλασταίνει πολύ γρήγορα και ταιριάζει σε σαλάτες, σούπες και σε σάντουιτς με μαγιονέζα. Οι σπόροι που κάνει έχουν μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Μπορεί να καταναλωθεί και σε μορφή φύτρων. Πρέπει να συλλέξει κανείς τα φύλλα του από το ύψος των 5 εκ. πράγμα που δεν έκανα γιατί νόμιζα ότι είναι πολύ νωρίς. (είπαμε … αρχάριος ο βοτανοκαλλιεργητής…). Όταν γίνεται η σπορά πρέπει να καλυφθούν με ελάχιστο χώμα. Εγώ μάλλον τα έθαψα λίγο πιο βαθιά και τα καημένα βρήκαν δρόμο από τα πλαϊνά της ζαρντινιέρας. Τα φυτάκια έχουν ψηλώσει αρκετά και ο κορμός τους έχει σκληρύνει. Φαντάζομαι ότι σύντομα θα κάνουν και σποράκια. Στην ίδια φάση παραγωγής σπόρου είναι ο μαϊντανός και το σέλινο που είχα όλο το χειμώνα. Ευτυχώς έχω κρατήσει σπόρο κάρδαμου μιας και τα σακουλάκια της Vilmorin περιέχουν γενναία ποσότητα, οπότε μπορώ και να ξανασπείρω. Αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω για το κάρδαμο, το σπορά και τη συλλογή του, παρακαλώ σχολιάστε!
Πηγές: http://en.wikipedia.org/wiki/Garden_cress, http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathcommon_1_12/02/2005_1283774
Σε επόμενο επεισόδιο θα τα πούμε για τη λεβάντα που δεν φύτρωσε ποτέ 😉
Πολύ ενδιαφέρον Georgia! Για δώσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Cool! To tsai apo kardame einai teleio enallaktiko tou kafe.