Σαν παιδί, η μαμά μου έφτιαχνε συχνά κέικ, με τη συνταγή που είχε το φαρίν-απ! Μια από τις πρώτες παρεμβάσεις που έκανα ήταν η μείωση της ζάχαρης, μια χαρά είναι η γλύκα! Τώρα πια έχω καταλάβει τη σημασία που έχει να είναι τα αυγά και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάω την ζάχαρη με τα λιπαρά για αρκετή ώρα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Όταν δεν έχω βγάλει το βούτυρο από το ψυγείο, το βάζω για 6-7 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο. Ψήνω σε δύο μακρόστενες φόρμες, μια με σκέτη ζύμη και μια με ψηφίδες σοκολάτας. Τελευταία μου προέκυψε η παρακάτω εκδοχή, στο πνεύμα της κρίσης και αυτή:
- 1 φαρίν-απ ή φαρίνα ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ
- 1 1/2 φλ. ζάχαρη
- το ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 100 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
ή μαργαρίνη - 100 καλαμποκέλαιο (ή μίγμα με ελαιόλαδο)
- αν χρησιμοποιήσετε λάδι, +1 κουταλιά βούτυρο, από αυτό που βάζουμε στους κουραμπιέδες
- 3 αυγά
- 1 ποτήρι + λίγο παραπάνω χυμό πορτοκάλι
- 1 χούφτα σταγόνες σοκολάτας ή 1/2 φακελάκι τρούφα (χρωματιστή ή σοκολατένια)
Την μαργαρίνη δεν την χρησιμοποιώ πια στην κουζίνα μου. Το κλασικό πακετάκι έχει κατά βάση φοινικέλαιο, πάει το μίγμα ελαίων που είχε παλιά. Αν δεν θέλετε το βούτυρο για λόγους οικονομίας ή απλά γεύσης, χρησιμοποιήστε αραβοσιτέλαιο και ελαιόλαδο, όχι πάνω από 200 γρ. Μια κουταλιά βούτυρο κλαριφιέ μαζί με το λάδι, δίνει στο κέικ άρωμα χωρίς να το βαραίνει πολύ! Προσωπικά χρησιμοποιώ ΗΠΕΙΡΟΣ Βούτυρο τύπου Κερκύρας 250gr (50% αιγοπρόβειο ΓΑΛΑ, 50% αγελαδινό ΓΑΛΑ). Προσπαθώ να το προμηθευτώ όταν είναι σε προσφορά και κάποιες φορές μοιράζω το πακέτο σε 3 κέικ, συμπληρώνοντας με λάδι και αραβοσιτέλαιο. Μου αρέσει επίσης το απόσταγμα φυσικής βανίλιας σε σχέση με την βανιλίνη αλλά μιας και αυτό είναι τσουχτερό, μια χαρά αρωματίζει και το ξύσμα πορτοκάλι. Αν βρείτε στην αγορά μανταρίνια Χιώτικα, Ενκόρ ή φρέσκο περγαμόντο, το ξύσμα και ο χυμός είναι το κάτι άλλο! 5 λεπτά αφού ξεφουρνίσω, τουμπάρω προσεκτικά και αφήνω να κρυώσει πάνω σε μεταλλική σχάρα, καλύπτωντας με την φόρμα ψησίματος, για να μην στεγνώσει η επιφάνεια.
Κατά τα άλλα. ακολουθείτε τις οδηγίες στο πακέτο της φαρίνας! Καλή επιτυχία!
Τελευταία τροποποίηση: 02/2023