Η μαμά μου η καλή, έχει γεννηθεί σε χωριό του Ηρακλείου της Κρήτης και η κουζίνα της βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Κρητική κουζίνα – Τσελεμεντές – Ζαχαροπλαστείο
Μαγειρεύει αρκετά χαρακτηριστικά κρητικά πιάτα (χόρτα, καλιτσούνια, πηχτή, πιλάφι, πίτες και πιτάκια στο τηγάνι κ.α.) ενώ οι συνταγές της αστικής κουζίνας, προέρχονται από … τον Τσελεμεντέ! Αφού μας ξεπέταξε, επανήλθε στον επαγγελματικό στίβο ως βοηθός ζαχαροπλάστη σε κεντρικό ζαχαροπλαστείο των Αθηνών, όπου και απέκτησε γνώσεις και συνταγές για νέες γλυκές και όχι μόνο δημιουργίες.
Η κουζίνα μου έχει τις ρίζες της σε αυτή της μαμάς μου και μπορώ να πω ότι έχουμε σαν κοινή αρχή ότι όλα ξεκινούν από… το τσουκάλι! Οι χαρές, οι λύπες, οι καθημερινές ανάγκες, όλα περνάνε από ένα τηγάνι, ένα ταψί ή μια κατσαρόλα. Σημείο αναφοράς το οικογενειακό τραπέζι, ακόμα και αν είναι ταπεινό ή έχει τα περισσεύματα της προηγούμενης μέρας. Μια συνταγή χορταστική, Κυριακάτικη και παρηγορητική είναι τα γιουβαρλάκια σούπα. Κοιτώντας το μπλοκάκι μου, σκεφτόμουν ότι η συνταγή θα είναι σίγουρα από τον Τσελεμεντέ αλλά μιλώντας μαζί της μου δήλωσε ότι έχει κάποιες δικές τις παραλλαγές! Είπα λοιπόν να την μοιραστώ μαζί σας, σαν μια ακόμα συνταγή από Το Μουτουπάκι μου:
Γιουβαρλάκια σούπα
για τα γιουβαρλάκια:
500 γρ. άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. καφέ ρύζι Καρολίνα
2 αυγά
λίγο ξύδι
δυόσμος, μαϊντανός
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για την σούπα, σε περίπου 2,5 λίτρα νερό ρίχνω:
4 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
1 μικρή πατάτα σε φέτες
1 μικρό ξερό κρεμύδι σε φέτες
5-6 κλωνάρια σέλινο (κυρίως κοτσάνια) ή εναλλακτικά μια καρδιά από σέλερι
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι χυμό
1 μικρή χούφτα ρύζι Καρολίνα
Ζυμώνω καλά τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, πλάθω σε μπαλίτσες 45-50 γρ. και αλευρώνω. Αραδιάζω σε πιατέλα. Μόλις πάρει βράση το νερό με τα λαχανικά για την σούπα, ρίχνω μέσα τα γιουβαρλάκια.
Αφού μαλακώσουν και φουσκώσουν τα γιουβαρλάκια, το φαγητό μας είναι έτοιμο. Ενδεικτικός χρόνος μαγειρέματος σε σιγανή φωτιά είναι τα 45 λεπτά. Μπορώ να δέσω την σούπα αλέθοντας λίγα από τα λαχανικά ή με αυγολέμονο (2 αυγά + 1 λεμόνι). Αν μας αρέσει το σέλινο, μπορούμε να βάλουμε περισσότερο και να το αφαιρέσουμε από την σούπα μόλις είναι έτοιμο. Σερβίρουμε ξεχωριστά με λάδι και λεμόνι. Ψάχνοντας στους μάγειρες του διαδικτύου, μια συνταγή που μου άρεσε επίσης είναι τα γιουβαρλάκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, με αναλυτικές οδηγίες για πετυχημένο αυγολέμονο.