Δόξα Τον Πανάγαθο, γιορτάσαμε και φέτος ανήμερα τα Χριστούγεννα, με αγάπη και καλή παρέα. Μας έλλειπε φέτος μια ψυχούλα, μια θεία αγαπητή, απούσα από το τραπέζι, ποτέ όμως από την καρδιά μας! Εμπρός λοιπόν, ψωνάρα νοικοκυρα κυρά-Καλλιόπη, το φετινό μενού:
- Γαλοπούλα γεμιστή, φρέσκια, γλασαρισμένη με πετιμέζι και χυμούς από το κρέας. Την άλειψα από πριν με ένα μείγμα λαδιού, βουτύρου και μπαχαρικών-αρωματικών. Σήκωσα προσεκτικά το δέρμα στο σημείο του στήθους και πρόσθεσα αρκετό αρωματικό μείγμα και δύο χοντρές φέτες καπνιστό μπέικον. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό σε γεύση και σε εμφάνιση όταν σέρβιρα τις φέτες από το άσπρο κρέας. Όσο για το δέσιμο, γύρισα τα φτερά από κάτω και έδεσα απλά τα πόδια με λίγο σπάγκο. Περισσότερες ιδέες για την προετοιμασία και το δέσιμο της γαλοπούλας στα video: How to Cook Turkey: Part 1 – Prep and Roasting και Learn How Now: How to Truss a Turkey.
- Γέμιση αλά popelix, μέσα και έξω από το πουλί.
- Πατάτες φούρνου, πρώτα λίγο στον ατμό και μετά στο φούρνο με ζουμάκι από την γαλοπούλα
- Χοιρινό ρολό κατσαρόλας με σάλτσα τύπου gravy. Ιδέες για την προετοιμασία της σάλτσας από τον σεφ Oliver και το Get-ahead gravy.
- Παστουρμαδόπιτα με σπιτικό φύλλο κουρού, κλασική πλέον για το τραπέζι των Χριστουγέννων.
- Λουκάνικο Τρικάλων με πράσο
- Μακαρόνια φούρνου σε ταψί γίγας με διάφορα αλλαντικά και τυριά και μια ελαφριά μπεσαμέλ με προσθήκη σμετάνας. Πιο ελαφριά από κρέμα γάλακτος και γλιτώνεις και το μπόλικο gouda που συνήθως χρειάζεται από πάνω το μακαρόνι. Με ένα μείγμα ελληνικών κίτρινων τυριών και την μπεσαμέλ καθάρισες!
- Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, ρόδι, καρύδι, πολύχρωμες πιπεριές
- Σαλάτα πολίτικη, η βολική για την νοικοκυρά γιατί είναι έτοιμη από πριν.
Η γαλοπούλα της εταιρείας Νιτσιάκος, πολύ καλή επιλογή, λουκάνικο, βούτυρο γάλακτος, σμετάνα, παστουρμάς και κασέρι από το Ποντιακό. Και σε άλλα με υγεία!