Άλαδος ντάκος με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, σαν ψευτο-γουακαμόλε.
Μια ιδέα της στιγμής, για να κόψουμε την άλαδη λόρδα της Σαρακοστής. Οι αναλογίες είναι ενδεικτικές, δοκιμάζετε και προσαρμόζετε τα συστατικά ανάλογα με το γούστο σας. Επιλέγουμε αβοκάντο με αγκαθωτό περίβλημα και περιμένουμε να ωριμάσουν. Φυσικά, με την προσθήκη λίγου ελαιόλαδου, η γεύση απογειώνεται αλλά… ας παραθέσουμε την πιο αυστηρή άλαδη εκδοχή:
1 ώριμο αβοκάντο, λιωμένο με το πιρούνι
2-3 μέτριες ντομάτες στον τρίφτη
1-2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
5-6 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένα
λεμόνι και κόκκινο ταμπάσκο κατά βούληση
αλάτι, πιπέρι
2 παξιμαδοκουλούρες κρίθινες
Λιώνω το αβοκάντο με ένα πιρούνι προσθέτοντας το λεμόνι. Τρίβω τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη και ανακατεύω καλά τα υλικά. Δοκιμάζω στο αλάτι και το λεμόνι και σερβίρω πάνω στα παξιμάδια. Περιμένω να μουσκέψουν λίγο και απολαμβάνω.