σημαίνει popi's art και όχι μόνο, στον ιστό από το 2006

Blog

Ρεβίθια με λαχανικά και γάλα καρύδας

ρεβύθια

Μια άλαδη συνταγή με χορταστικά ρεβίθια, τρυφερά κολοκυθάκια και μανιτάρια.

Τωρα ‘ειν Αγιά Σαρακοστή, που λέει και το δημώδες άσμα… Τι θα φάμε σήμερα; Τα όσπρια είναι μια χορταστική επιλογή, χρειάζονται όμως και παραλλαγές, για να έχουμε ένα αποτέλεσμα γευστικό αλλά και ελαφρύ!

Το φαγητό αυτό δεν έχει λάδι, ολοκληρώνεται όμως με μπόλικο λεμόνι και γάλα καρύδας. Αν προτιμάτε το ταχίνι, μπορείτε να το δέσετε και με αυτόν τον τρόπο. Το μυστικό είναι τα υλικά να είναι ποιοτικά: Βραστερά όσπρια, τρυφερά κολοκυθάκια και φρέσκα μανιτάρια. Ακολουθεί η συνταγή για 2-3 μερίδες:

2 κούπες βρασμένα ρεβίθια

1 κούπα από το ζουμί τους

5-6 λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες

3 τρυφερά κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες

1 μέτρια πατάτα κομμένη σε φέτες

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών σε σκόνη (χρησιμοποιήσαμε μείγμα βεγκέτα από fotsi.gr)

1/2 κουτί γάλα καρύδας (χρησιμοποιήσαμε AROY-D Γάλα Καρύδας 250ml από Σκλαβενίτη)

1 κουταλιά της σούπας νιφάδες βρώμης (προαιρετικά)

3-4 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

χυμό λεμονιού

αλάτι, σκορδοπίπερο (από fotsi.gr)

Βράζω τα ρεβίθια κατά τα γνωστά και κρατάω την ανάλογη ποσότητα μαζί με ζουμάκι. Σοτάρω τα λαχανικά σε 3-4 κουταλιές νερό μέχρι να μαραθούν, προσθέτω τον ζωμό λαχανικών, τα ρεβίθια με το ζουμί τους και λίγο καυτό νερό. Μαγειρεύω σε σιγανή φωτιά μέχρι να διαλύονται οι πατάτες. Προσθέτω τον άνηθο και το λεμόνι και μαγειρεύω για λίγο ακόμα. Αν είναι πολλά τα υγρά, προσθέτω μια κουταλιά νιφάδες βρώμης. Προσοχή όμως στα υγρά! Να χυλώσει χωρίς να κολλήσει στον πάτο. Στο τέλος, τραβάω την κατσαρόλα από το μάτι, προσθέτω το γάλα καρύδας και ανακατεύω ζωηρά! Σερβίρω προσθέτοντας επιπλέον πιπεράκι και λεμόνι.

Αν δεν έχετε μίγμα λαχανικών σε σκόνη προσθέστε λίγο κουρκουμά, ένα καρότο τριμμένο ή/και μια καρδιά από σέλερι. Συνήθως μουλιάζω και βράζω ένα κιλό ρεβίθια και όσα δεν χρησιμοποιώ, τα φυλάω σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Σκουπίζω το πιατάκι μου με λίγο προζυμένιο ψωμί και αναρρωτιέμαι αν κάνω τελικά νηστεία, με ένα τόσο νόστιμο πιάτο! Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.